Τα χείλη είναι ένα πολύ εύθραυστο σημείο του προσώπου μας. Είναι επιρρεπή στον ερεθισμό και ευάλωτα σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Η υπερβολική ξηρότητα και οι πληγές, είναι συνηθισμένες συνέπειες λόγω της παγωμένης ατμόσφαιρας και του ισχυρού ανέμου. Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολοι τρόποι να διατηρηθούν τα χείλη αξιοζήλευτα, υγιή και απαλά.

Τι κάνει τα χείλη τόσο ευαίσθητα;

Η ευαισθησία σε μία ποικιλία εξωτερικών παραγόντων, οφείλεται στη δομή τους. Το δέρμα των χειλιών είναι πολύ λεπτό, δεν έχει τρίχες και ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ υπάρχουν ελάχιστοι σμηγματογόνοι αδένες στην επιφάνειά τους. Την κατάσταση χειροτερεύει η επιδερμίδα των χειλιών, η οποία μπορεί να ερεθιστεί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, του φαγητού που καταναλώνουμε, των προϊόντων, της λανθασμένης φροντίδας χειλιών, των ασθενειών ή των αλλεργιών.

Σκασμένα χείλη – αιτίες

Οι αιτίες των ξηρών σκασμένων χειλιών είναι:

  • έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων
  • αφυδάτωση του σώματος
  • ανισορροπία ορμονών
  • άνεμος, ηλιοφάνεια, χαμηλές θερμοκρασίες
  • συστατικά σε προϊόντα για τα χείλη π.χ. αλκοόλες

Πώς να θεραπεύσετε τα σκασμένα χείλη;

1. Scrub χειλιών

Πρέπει να το κάνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Χάρη στο scrub, αφαιρείτε τα νεκρά δερματικά κύτταρα, τα χείλη σας λειαίνονται και δημιουργείτε μία βάση για τα επόμενα βήματα. Ένα DIY scrub με βάση τη ζάχαρη, είναι η καλύτερη επιλογή. Τρίψτε απαλά τα χείλη σας με αυτό και κάντε μασάζ για μερικά λεπτά. Μετά την απολέπιση, ξεβγάλετε τα υπολείμματα ζάχαρης, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό.

2. Μάσκες & θεραπείες επανόρθωσης χειλιών

Είναι πλούσιες σε ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά, όπως η Αλόη βέρα, το υαλουρονικό οξύ, το μέλι. Οι μάσκες είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές και σε φύλλα (όπως ακριβώς οι μάσκες για το δέρμα του προσώπου). Τοποθετήστε τις στα χείλη και αφήστε τις για μερικά λεπτά. Αφού βγάλετε τη μάσκα, μπορεί να τρίψετε το υπόλοιπο ενυδατικό προϊόν στα χείλη. Τα χείλη σας είναι απαλά, ενυδατωμένα και μοιάζουν σαν μετάξι τώρα!

3. Μασάζ χειλιών

Το μασάζ έχει παρόμοια οφέλη, αλλά αυξάνει παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας τα χείλη να δείχνουν μεγαλύτερα. Χρησιμοποιήστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα και το αγαπημένο σας ενυδατικό ή ένα scrub ζάχαρης. Ένα πράγμα πρέπει να θυμάστε – δεν πρέπει να κάνετε το μασάζ σε δέρμα που ξεφλουδίζει ή εάν έχετε έρπη.

Πώς να αποφύγετε τα σκασμένα χείλη;

Για να αποφύγετε τα σκασμένα χείλη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • να χρησιμοποιείτε συχνά ένα ενυδατικό χειλιών ή ένα προστατευτικό κραγιόν;
  • να έχετε στη διατροφή σας πληθώρα βιταμινών Α, Β, Ε;
  • να πίνετε περίπου ένα λίτρο μεταλλικό νερό την ημέρα;
  • να πίνετε τσάι βοτάνων και πράσινο τσάι.

Επίσης, αποφύγετε να δαγκώνετε τα χείλη σας, να τα γλείφετε (ειδικά σε θερμαινόμενα δωμάτια ή έξω στο κρύο), να καπνίζετε τσιγάρα και να ξεφλουδίζετε το ξηρό δέρμα από τα χείλη.