Δεν είναι μυστικό το ότι το συχνό βάψιμο καταστρέφει και ξηραίνει τα μαλλιά, ενώ ταυτόχρονα τα κάνει εύθραυστα και χωρίς λάμψη. Τί μπορούμε να κάνουμε για να συμφιλιώσουμε τα υγιή και όμορφα μαλλιά με τις βαφές;

Υπάρχουν όντως βαφές μαλλιών χωρίς αμμωνίας;

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βάψουμε τα μαλλιά μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αμμωνία. Είναι αυτό το συστατικό το οποίο επιτρέπει στις χρωστικές ουσίες να διεισδύσουν στον φλοιό της τρίχας και να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών. Ουσιαστικά, είναι απλά αδύνατο να αφαιρέσουμε εντελώς την αμμωνία από τις βαφές μαλλιών. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε την ποσότητα της αμμωνίας η οποία υπάρχει στις συνηθισμένες βαφές μαλλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια υπάρχει η δυνατότητα να αντικαταστήσουμε την αμμωνία με άλλες ουσίες.

Ammonia

Πως επηρεάζει η αμμωνία τα μαλλιά μας;

Τα επίπεδα συγκέντρωσης της αμμωνίας ποικίλλουν ανάλογα με την εκάστοτε βαφή. Είναι προφανές, ότι τα χρώματα που αποτελούνται από χαμηλότερα επίπεδα αμμωνίας είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερη αμμωνία έχει η βαφή, τόσο χειρότερη είναι για τα μαλλιά μας, επειδή τα κάνει ματ, ξηρά και σκληρά. Επίσης, αφού τοποθετήσουμε αμμωνία στα μαλλιά μας, οι φολίδες της τρίχας παραμένουν ανοιχτές, και αυτό με την σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει πιο γρήγορα το χρώμα. Ευτυχώς, στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμες βαφές μαλλιών που όχι μόνο αποτελούνται από σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας, αλλά επίσης είναι εμπλουτισμένες με επιπλέον ενυδατικές, θρεπτικές και λειαντικές ουσίες.

Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για αμμωνία;

Η αμμωνία μπορεί να αντικατασταθεί από ουσίες όπως η MEA, η AMEA και η AMP. Ακριβώς όπως ισχύει και με την αμμωνία, η συγκέντρωση αυτών των ουσιών παίζει σημαντικό ρόλο. Ξανά, όσο πιο χαμηλή είναι η συγκέντρωση, τόσο πιο ασφαλής είναι η βαφή. Υψηλές συγκεντρώσεις από MEA και AMP κάνουν τις ουσίες καυστικές και τοξικές. Σίγουρα, η MEA είναι λιγότερο αποτελεσματική από την αμμωνία καθώς δρα αρκετά πιο απαλά και δεν επιφέρει τόσο εμφανή αποτελέσματα. Για αυτόν τον λόγο, η MEA πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Οι βαφές που εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες MEA πρέπει να ξεπλένονται πολύ προσεκτικά, ακόμα και τρεις ή τέσσερις φορές. Στο τέλος, σας προτείνουμε πάντα να βάζετε μαλακτικό.

Ammonia-1

Εφόσον τώρα γνωρίζετε τι είναι η αμμωνία, η MEA και η AMP και πως επηρεάζουν τα μαλλιά, μήπως αξίζει να παραιτηθείτε από το να βάφετε τα μαλλιά σας και να μείνετε στο φυσικό σας χρώμα; Εάν δεν μπορείτε να αφήσετε τις βαφές, διαλέξτε εκείνες που περιέχουν χαμηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας και AMP. Επίσης, καλό θα ήταν να φροντίζετε με σωστό τρόπο τα μαλλιά σας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε σαμπουάν και μαλακτικό ειδικά για βαμμένα μαλλιά. Επιπλέον, μία φορά τον μήνα κάντε μία επίσκεψη στο κομμωτήριο σας ώστε να κάνετε μία θεραπεία ενυδάτωσης.